zaterdag 9 februari 2013

Nijlganzen

Vandaag ben ik op pad geweest om roofvogels (buizerds) te fotograferen. Onderweg zag ik een paartje nijlganzen (Alopochen aegyptiaca) in een weiland staan. Voorzichtig heb ik de auto in de buurt van de nijlganzen, aan de kant van de weg geparkeerd, raampje naar beneden gedraaid en mijn camera op de vogels gericht. Maar al gauw hadden ze mij in de gaten en waggelden steeds verder het weiland in. Gelukkig kreeg ik nog de kans om wat foto's te maken.
Waarneming: 09-02-2013, Tiendeveen

Hoewel de bouw van nijlgans doet denken aan een kleine gans, is de vogel net zoals de verwante bergeend, een echte eend. Door het bonte verenkleed is de nijlgans een opmerkelijke vogel, die vooral door de donkere vlek rondom het oog goed te herkennen is.
De nijlgans komt oorspronkelijk alleen voor in Jordanië, Israël en enkele delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. In de 18e eeuw is de vogel in Europa ingevoerd als siervogel, waarna ontsnapte vogels al snel ook in het wild zijn gaan broeden.
Vooral de laatste jaren is de vogel sterk in aantal toegenomen, tegenwoordig broeden jaarlijks bijna 5.000 broedparen in Nederland. De vogels trekken in de winter gedeeltelijk weg, maar zijn al vroeg weer terug om in januari te beginnen met broeden. (info: vogelvisie)

Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht.

2 opmerkingen:

 1. mooie foto's Willy!
  herkenbare actie van deze vogels... het weglopen op het moment dat ze je in de gaten hebben... ze zijn vrij schuw. en zeer agressief naar andere vogels!
  ter info: de bergeend, nijlgans en casarca zijn halfganzen (zitten dus tussen de eenden en ganzen in).

  ben erg benieuwd naar je buizerd-foto's!!!!!
  kom anders vanmiddag deze kant op... gaan we samen op zoek naar torenvalken, buizerds en blauwe kiekendieven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je aanvullende info Nathalie! Vanmiddag lukt het niet, wellicht de komende week.

   Verwijderen