maandag 4 februari 2013

Grote zilverreiger

De grote zilverreiger (Casmerodius albus) is een slanke, witte reiger, met een uitzonderlijk lange en dunne hals. De snavel is geel van kleur en in de zomer voorzien van een zwarte punt.
Waarneming: Maandag 04-01-2013 Boerenveense plassen

Het voedsel van de grote zilverreiger bestaat uit vissen en reptielen waarop gejaagd door langzaam door het water te lopen. De vogel jaagt soms ook op het land, waarbij met dezelfde trage passen gejaagd wordt op prooien zoals muizen en andere kleine zoogdieren.


De kleine zilverreiger lijkt sterk op de grote zilverreiger, maar is duidelijk kleiner en heeft het hele jaar een geheel zwarte snavel. In de vlucht is de grote zilverreiger te onderscheiden aan de langere vleugels en de tragere vleugelslag.
 De grote zilverreiger komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa, maar de soort heeft zich de laatste decennia steeds verder naar het noorden en het westen verplaatst. 
 Tegenwoordig broedt de vogel ook in kleine aantallen in Nederland. 
In tegenstelling tot de kleine zilverreiger trekt de grote zilverreiger nauwelijks weg en is daardoor ook in de winter in Nederland te zien.

Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht: "mijn gevederde vrienden"

3 opmerkingen:

 1. Heel mooi weergegeven Willy.

  Het is ook een hele mooie vogel.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi,
  ten eerste mijn complimenten voor de kwaliteit van je fotos
  nu ben ik beginnende met natuurfotografie en heb een pentax k20d met alleen oudere meest manuele lenzen
  krijg niet zulk resultaat als ik bij jou zie, nu de vraag wat voor lenzen gebruik jij (tele - en marco) op insecten wereld ook erg mooie foto`s
  mvg

  nick knikkenberg

  BeantwoordenVerwijderen