donderdag 7 februari 2013

Jonge grote mantelmeeuw

Het verenkleed van de grote mantelmeeuw is wit met een donkergrijze, bijna zwarte bovenzijde. het verenkleed van jonge vogels is echter vaalwit met kleine bruine vlekken en strepen. Het verenkleed gaat langzaam over in het volwassen verenkleed, maar het duurt zeker vier jaar voordat er geen vlekken meer zichtbaar zijn.
Waarneming: 02-02-2013, Hoogeveen
Het Europese broedgebied van de grote mantelmeeuw ligt grotendeels langs de kusten van Scandinavië, Groot Brittannië en IJsland, waar het nest tussen de stenen gebouwd wordt op plaatsen met enige begroeiing. In tegenstelling tot de kleine mantelmeeuw broedt de grote mantelmeeuw niet in Nederland, maar toch zijn ook in de zomer veel grote mantelmeeuwen in Nederland aanwezig. 
Deze groep vogels bestaat vooral uit jonge vogels, die zelf nog niet broeden en vaak tot ver in het binnenland aan te treffen zijn. In de winter is de Nederlandse populatie groter doordat veel vogels uit het Noorden van Europa in Nederland overwinteren.

Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht: "Kokmeeuwen in winterkleed"

7 opmerkingen:

 1. ben je naar de kust geweest dan??
  dit lijkt mij een zilvermeeuw (1e winter) maar zeker ben ik niet....
  mooi die laatste foto!!

  groetjessss

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nath,
   Er waren ook andere meeuwen in de buurt (zilvermeeuw is zo groot als een kleine mantelmeeuw, de grote mantelmeeuw is zichtbaar groter). En de lichte kop wijst naar de grote mantelmeeuw. Ik weet het...ik ben er ook achter dat het heel moeilijk is de meeuwen uit elkaar te houden.

   Verwijderen
 2. Beautiful pictures of this young.. Congratulations ..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. BOnjour que de belles photos de cet oiseau
  Bravo encore et encore
  BISE je repasse dans la journée

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede foto's van deze jonge ... ik zie alleen de meeuwen in de zomer, als ik naar de zee.
  Heb een goed weekend. Willy
  Een knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Willy,
  Wat is het toch moeilijk om de meeuwen uit elkaar te houden ik zie het niet als ze jong zijn maar je weet dat ik dol op ze ben hé !!!
  Bedankt voor je mooie show!
  groeten , Annie

  BeantwoordenVerwijderen